Krispigt överbakad torskrygg med sauterad kålrabbi, fänkål och kålrot i syrlig dillsky

Vabruari hemma hos oss, som hemma hos så många andra. Sysselsatte mig en natt med att bläddra i mattidningar, och då föll jag för detta recept i Allt om mat:

Krispigt överbakad torskrygg med sauterad kålrabbi, fänkål och kålrot i syrlig dillsky

Fisk:
6 bitar tjock torskrygg, á 100 g
1 tsk salt
½ msk fänkålsfrön
½ dl ströbröd
2 msk hackad bladpersilja
50 g smör
Sås:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk + 2 msk smör
1dl champagne eller torrt vitt vin
½ dl champagnevinäger eller vitvinsvinäger
2½ dl vatten
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3 msk konc kycklingfond
3 msk finhackad dill
Grönsaker:

½ liten kålrabbi, 175 g
1/4 kålrot, 175 g
½ litet fänkålsstånd, 125 g
1 msk smör
½ msk olivolja
½ tsk salt

Gör så här:

Sås:
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt champagne och vinäger (jag tog champagnevinäger, för att jag hade..tack vara en gourmetvän) och låt såsen koka ca 3 minuter. Häll i vatten, grädde, mjölk och fond och låt såsen koka tills ca 2 dl återstår.

Grönsaker:
Skala och skär kålrabbi och kålrot i små tärningar, ca ½ x ½ cm. Ansa och skär fänkålen i små tärningar. Fräs grönsakerna i smör och olja i en stekpanna tills de börjar mjukna, ca 5 minuter. Krydda med salt.

Fisk:
Sätt ugnen på 150 grader.

Krydda torsken med salt och lägg bitarna i en ugnssäker form. Stöt fänkålsfröna i en mortel och blanda med ströbröd och hackad persilja. Strö blandningen på fisken och hyvla över smöret. Ugnsbaka fisken mitt i ugnen till 50 graders innertemperatur, beräkna ca 20 minuter. Ta ut fisken och låt den vila 2-3 minuter före servering.

Koka upp såsen och tillsätt 2 msk smör och finhackad dill. Mixa den skummig med mixerstav. Lägg upp grönsakerna i botten på djupa tallrikar. Lägg på torsken. Häll såsen runt torsken och garnera med dill.

Jag kan lova er att detta var bland det godaste vi ätit så laga nu detta till helgen!


Recept från www.alltommat.se



Kommentarer