Leilas enkla focaccia

 
 Förra veckan spelade jag och några tjejkompisar golf, och efter det åt vi mat hemma hos mig. Detta är en riktigt mysig tradition vi skapat oss, vi fyra. Tredje gången nu vi först går en runda och sen åker vidare hem till någon, eller stannar på golfrestaurangen, för lite mat. Så visst kan man kalla det en tradition.
 
Förutom den sallad med varmrökt lax jag bjöd på fick de "nybakad" focaccia till. Detta bröd var verkligen enkelt att göra och det blev så galet gott, men det är klart - extra gott var brödet allt på morgonen då det var nybakat, saftigt med en knaprig skorpa på. Yummi, yumie...
Grundrecept focaccia
25 g  (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl  ljummet vatten
0,5 dl  god olivolja
2 msk  honung
1 msk  flingsalt
7 dl  vetemjöl special
 Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
Så här gör du:
Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda den lite och lägg i en ”långpanna” med lite oljaoch flingsalt i botten. Platta ut degen.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, plupp exemplvisnerkörsbärstoter ocbsiikablad, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 12 minuter.
 
Receptet är hämtat HÄR
 

Kommentarer