Pasta med rökt lax


Här glöms den allt som oftast bort när det planeras för fest. För mig god och festlig mat lika med kött av alla dess sorter. Den bortglömda jag syftar på är fisken. Så därför var det just fisk som vännerna som var på besök blev bjudna på. Så här gjordes den, laxpastan:

Tagliatelle med rökt lax 4p
Själva rätten lagas under tiden gästerna sippar på lite bubbel och plockar i sig av god prusciutto, salami surdegsbaguette som doppas i olivolja.

Hacka 2 chilifrukter (hetta efter tycke och smak), 1 knippe bladpersilja, 2 vitlöksklyftor och 250 gram kallrökt lax. Halvera 10 körsbärstomater.

Koka ca 400 g tagliatelle. Hetta upp olivolja och fräs chilin tillsammans med vitlöken. Tillsätt laxen, tomaterna och 1 dl vitt vin. Puttra på svag värme ca 1 minut. Häll av pastan och vänd ner i laxkoket. Tillsätt den hackade persiljan   och nästan 1 dl grovt riven parmesanost. Blanda väl. Tillsätt eventuellt mer olja innan servering och lite grovmald svartpeppar.

Och något senare stillade vi sötsuget med en:

Vit chokladparfait
Blanda fem äggulor med vaniljpulver och 1 dl florsocker. Vispa alltsammans pösigt. Smält 200 g vit choklad (Marabou) blockchokladen i vattenbad. Rör ner den i äggsmeten. Vispa 5 dl vispgrädde och blanda ner. Tillsätt 2 dl crème fraiche. Häll smeten i en avlång bakform på ca 1 1/2 l. Täck formen och frys parfaiten gärna dagen innan severing. Servera parfaiten i skivor och garnera med rostade hasselnötter och hallon.

Så kära middagsgäster, här kom då äntligen det utlovade parfaitreceptet.

Kommentarer