Brytbröd till midsommar


Smarriga örtbullar till midsommaraftons sillunch.

Det här behäver du till 2 bröd
Bullar
50 g smör
3 dl vatten
2 dl mjölk
50 g jäst
2 msk strösocker
2 tsk salt
14 dl vetemjöl 

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
2 dl riven ost
1 dl hackad persilja
1 dl hackad basilka
0,5 dl örtagårdskrydda
 
Garnering:
0,5 dlvalmofrön  
0,5 dl solroskänor
2 tsk flingsalt
Tillagning:
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten och mjölk och värm till 37°. Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt socker och salt. Arbeta in mjölet lite i taget till en smidig deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma degen till runda bullar och kavla sedan ut dem till två rektanglar, ca 20 x 30 cm.
3. Bred på smör och strö över ost och örter. Rulla ihop och skär i 2–3 cm breda bitar. Lägg bullarna med snittytan uppåt i två cirklar på bakpappersklädda plåtar, eller i en springform. Sätt ugnen på 225°.
4. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över frön och flingsalt.
5. Grädda mitt i ugnen 20 min. Låt dem kallna på galler. Vi var ju tvugna att provsmaka så att inte våra midsommargäster skulle riskera att få osmakligtbröd, och brödet var inte bara väldigt lätt att göra utam även supergott!
 
Recept i huvudsak från alltommat.se
 

Kommentarer