Helstekt kalvytterfilé med friterade morötter och whiskey- och messmörssås


Helstekt kalvytterfilé med friterade morötter och whiskey- och messmörssås

Bryn köttstycket på båda sidor och krydda rikligt. Lägg köttet i en ugnsfast form och stek klart i ugn på ca 175 C tills köttet har en innertemperatur på 58 C. Låt vila en stund. Strimla morötter och purjolök mycket tunt. Fritera i olja och låt rinna av på papper, salta. Vill du vara lite mer noggrann än jag så friterar du grönsakerna var för sig, purjon fick en något brunare nyans än moroten. Gör sen en sås genom att hacka två schallottenlökar i smör. Slå på 2 msk viltfond, 1 dl whiskey och låt puttra tills vätskan nästan helt gottat in sig i löken. Slå på 2 (kanske tre) dl grädde, tillsätt en msk messmör och smaka av med kryddor och sambal.
Till detta åt vi färsk gnocchi som jag brynt i smör och kryddat med salt och peppar. Glasen fyllde vi med ett vin som vi fått i present. Deadly Zins. Kraftigt, smakrikt och underbart gott till maten. Det tackar vi för! Läs mer HÄR.

Kommentarer