Vita kroppkakor



I nästan samma takt som vi tömmer frysen på rester, fylls den med juldelikatesser. Först ut var julbordets måste - Vita kroppkakor (ca 60 st)

* Drygt 1,5 kg mjölig potatis
* ca 5 d, mjöl
* 2 ägg
* ca 45 g rimmat fläsk
* 2 medelstora gula lökar
* Salt och svartpeppar

Gör så här: Dagen innan, koka potatisarna mjuka i saltat vatten. Pressa och täck med plast, ställ svalt. Finhacka fläsket och bryn med löken, även den finhackad. Krydda med svartpeppar och eventuellt lite salt.

Blanda ner ägg, 3 dl mjöl och ca 2 tsk salt i den pressade potatisen. "Arbeta" till en deg, tillsätt mer mjöl vart efter. Degen ska gå att rulla. Dela degen i två bitar och gör en rulle och skär i lika stora bitar. Platta till något och lägg lite fläsk mitt på. Tryck ihop kanterna och rulla till en liten boll. Koka upp vatten och pluppa ner några kroppkakor i taget och när de flyter upp till ytan är de klara. Låt dem svalna på en bricka. Stek kroppisarna i smör innan servering.

Kommentarer